Web tehnologije koje izumiru

Web tehnologije koje izumiru


Prije više od 20 godina, WWW (World Wide Web) je postao dio naše kulture. Promjenio se način kako komuniciramo i kako radimo.

Kada se priča o tehnologijama u izradi web stranica, one su nastajale i polagano izumirale a neke nikada nisu niti zaživjele.

Dok se još uvijek može pronaći sve ih je manje i manje.

Navesti ćemo neke od stvari koje su prije bile in , a više se skoro niti ne koriste:

1) Web stranice rađene u Flashu


Web stranice rađene u flashu bile su prilično skupe, ako ste ih željeli napraviti, trebali ste prije same izrade uložiti novce kako bi kupili Macromediu, a zatim softvere od Adobe-a za što je bilo potrebno izdvojiti više stotina dolara.

Sam softver je vrlo moćan, no za stvoriti i najjednostavnije vizualne oblike i kratke animacije izgubili bi po nekoliko sati posla.

Što se tiče same upotrebljivosti web stranica bile su vrlo ograničene, jer stranice koje su se radile u FLASHU navodile su Vas što trebate kliknuti i vodile Vas kroz sadržaj i navigacija kroz takve stranice bila je u rukama programera a ne korisnikove volje.

2) Statičke web stranice


Sustavi za upravljanjem web sadržajem (CMS) u prošlosti skoro pa nisu postojali, dok je danas nezamislivo imati web stranicu bez CMS sustava.
Stvari koje danas radimo svaki dan, nekada su zahtijevale sate i sate programiranja kako bi se objavilo par članaka ili dodale slike u galeriju.

Zaključak


Dok su web tehnologije prolazile težak put do uspjeha i pada, one su također važan dio onoga što imamo danas. Nedostatak automatizacije iz statičkih web stranica je doveo do razvoja sustava za upravljanjem sadržaja i olakšao i razvoj a i samo upotpunjavanje sadržajem vaših web stranica.

Iako navedene stvari izumiru, možemo reći da bez njih napredak nije bio mogući.
Želite li ponudu? Nazovite nas +385 1 7899 620

Ponudu je moguće zatražiti putem e-maila info@extremeit.hr ili klikom na gumb ZATRAŽI PONUDU

Zatraži ponudu